• Historie HC '03

 •  

  Voetbalvereniging HC'03 is ontstaan uit een fusie tussen Voetbalvereniging Hummelo en Keppel (H en K) en Sportvereniging Drempt Vooruit.  Dit artikel beschrijft de historie van de voormalige clubs.

   

  H en K
  Omstreeks 1926 werd in de gemeente Hummelo en Keppel een voetbalclub opgericht. De eerste jaren werd vriendschappelijk en tijdens seriewedstrijden gespeeld. In 1928 vond aansluiting bij de KNVB afdeling Gelderland plaats onder de naam "Laag Keppel". Deze naam werd in 1931 gewijzigd in H en K.

  Donateurs werden in de beginperiode betiteld als "sportlievende leden". Voor het niet bezoeken van een vergadering en het niet afzeggen voor een wedstrijd werd een boete opgelegd. Leden werden van contributie ontheven als zij langer dan 4 weken werkloos waren. Een strenge maar sociale vereniging.

  In de oorlogsjaren werd wel gespeeld maar de ledenlijst was niet erg groot. Omstreeks 1946/1947 kwam een aantal leden van het ontbonden clubje "De Regenboog" te Eldrik en van "Olympia" uit Hummelo H en K versterken. Enkele jaren later werd de samenwerking gezocht met gymnastiekvereniging "de Sperwer". De naam "H en K" bleef gehandhaafd.

  Tot aan de fusie met sportvereniging Drempt Vooruit speelde H en K, vanaf 1971, op het terrein aan de Monumentenweg in Hoog-Keppel. De accommodatie werd in 1982 uitgebreid. Daarvoor kende de club haar thuishaven tegenover café 't Zwaantje te Hoog-Keppel. Ingebruikname van dat terrein vond plaats in 1948. Daaraan voorafgaand werd gespeeld op een terrein gelegen aan de Rijksweg te Laag-Keppel, maar ook op een terrein bij de sluis.

  H en K groeide uit tot een "brede" vereniging. Naast jeugd en seniorenvoetbal kende de vereniging sedert vele jaren een damesafdeling (al vanaf 1971) en een zaalafdeling.

  Een sportief hoogtepunt in haar bestaan was het winnen van de GVB beker in 1973. Na het nemen van strafschoppen werd het favoriete Rijnland verslagen door "outsider" H en K, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd.

  Voor de fusie met Drempt Vooruit speelde H en K in de 5e klasse KNVB.
  Naast voetbal organiseert H en K vanaf 1976 jaarlijks met Hemelvaartsdag een rommelmarkt, in de regio en ver daarbuiten, zeer bekend. Weinig mensen uit de omtrek van Hummelo en Keppel hebben geen bezoek gebracht aan dit evenement. Dit evenement vindt nog steeds plaats.

  Drempt Vooruit 
  Begin jaren 50 werd vanuit het schoolbestuur van het overwegend katholieke dorp Achter-Drempt de eerste aanzet gegeven tot de oprichting van sportvereniging Drempt Vooruit Een vereniging die jaren later ruime bekendheid kreeg wegens het behalen van de eerste klas KNVB.

  In dat schoolbestuur gaf mevrouw Bertha Pelgrom de aanzet. Zij vond het belangrijk dat de jeugd sportfaciliteiten werden geboden. Nazaten van mevrouw Bertha Pelgrom maken tot de dag van vandaag deel uit van de sportvereniging als speler en als vrijwilliger.

  Op 1 mei 1956 kreeg de vereniging haar officiële status. Bij aanvang kende de club 33 senioren en 27 junioren. De trainingen en wedstrijden vonden plaats op een tot veld omgeturnd weiland en de deel van een naastgelegen boerderij deed dienst als kleedlokaal.

  Er volgden vele verbouwingen en veranderingen op het sportcomplex van Drempt Vooruit. Meerdere jaren kende Drempt Vooruit ook een damesteam en een volleybalafdeling. De volleybalclub heeft 20 jaar lang gefunctioneerd. Het damesvoetbal verdween ten gevolge van afnemende belangstelling. De volleybalafdeling fuseerde in 1991 met volleybalvereniging De Valken. De nieuwe vereniging ging verder onder de naam Focus.

  In 2003 fuseerde Drempt Vooruit met voetbalvereniging H en K. Beide clubs gingen verder onder de naam Hessencombinatie 2003 (HC'03). Het sportcomplex 't Doornslag te Drempt fungeert vanaf die tijd als het complex van de senioren, dames en jeugdafdeling. HC'03 kan beschikken over een uitstekende multifunctionele accommodatie. De faciliteiten kunnen in stand gehouden worden door de inzet van diverse vrijwilligers, sponsors en de ondersteuning van de Stichting MFA 't Doornslag.

  De multifunctionele accommodatie is voor buitenstaanders lastig te vinden, maar wie er geweest is spreekt van nostalgie. Een pad tussen de kerk en het kerkhof voert u langs een weiland naar het complex.
  In de weilanden langs de sportvelden volgen koeien de verrichtingen. Het niet op spelers en scheidsrechters gerichte boegeroep, dat soms te horen is, nemen de bezoekers graag op de koop toe.  
  De historie van Drempt Vooruit staat uitgebreid beschreven in het boek "40 jaar sportvereniging Drempt Vooruit" een uitgave van Drukkerij Zeegers BV te Doesburg. ( ISBN 90-70845).

 • Bertha Pelgrom

rfwbs-slide