• Onder het mom van de feestelijk heropening van de kantine werd onze topvrijwilliger Henk Kosstede uit Doetinchem naar het sportpark gelokt. Daar zat de kantine vol met supporters, vrijwilligers, sponsoren én zijn familie en reikte burgemeester Mark Boumans van Doetinchem de koninklijke onderscheiding uit aan Henk die daarmee werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  Het zou een middag worden om de herinrichting van ’t Hessenhuus te vieren. De kantine was goed gevuld met leden, sponsoren en vrijwilligers waaronder Henk zelf die al meer dan 40 jaar actief is bij onze vereniging en stichting. Nadat voorzitter Mart styliste Marriët bedankte voor haar advies bij de inrichting, kondigde hij aan dat hij een speciale gast ging ophalen en zo weer terugkwam.

  En die speciale gast was Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem. Henk was compleet verrast toen de burgemeester van zijn woonplaats binnenstapte en zag toen ook pas zijn familie die met de burgmeester mee naar binnen was gekomen. Burgemeester Boumans sprak Henk toe. “Henk, ik heb gehoord dat jij een bijzondere kerel bent en daar wil ik graag wat over vertellen”, begon de burgemeester zijn verhaal. “Toen ik zelf nog in de jeugd voetbalde, was jij al voorzitter van voetbalvereniging H en K uit Hummelo en Keppel. Dat heb je heel lang gedaan. Vanuit Doetinchem zette je je daarvoor in. Daarnaast was je jeugdleider. Toen jouw club in 2003 fuseerde met Drempt Vooruit speelde jij daarbij een belangrijke rol. Je bood ruimte voor de emoties die de fusie bij leden teweegbracht en tegelijkertijd nam je ze mee in de noodzakelijke ontwikkelingen. Sindsdien ben je actief geworden voor de fusievereniging en de stichting hier die het sportpark beheert. Jij wordt hier gezien als de man die het hele terrein beheert met de kantine als multifunctionele accommodatie en die vanuit een innovatieve gedachte vooruit kijkt. Zo is het sportpark grotendeels verduurzaamd.”

  De burgemeester benoemde dat Henk niet alleen wordt gewaardeerd door de functies die hij bekleedt maar ook door hoe hij er invulling aan geeft. “Jouw houding en je niet-aflatende inzet maken dat je breed wordt gedragen hier in de gemeenschap. Je geeft vertrouwen en verbindt mensen en bent niet iemand die het conflict opzoekt. Je spreekt mensen op een nette manier aan waarbij je oog hebt voor sociale veiligheid. Dat kenmerkt jou. Je wordt een boegbeeld genoemd.”

  De burgemeester noemde daarnaast ook Henks rol bij de privatisering van de vereniging en de oprichting van de biljartvereniging. “Je hebt een grote rol gespeeld bij de privatisering en jij wordt gezien als de man die het mogelijk heeft gemaakt dat hier gebiljart kan worden. Toen jullie daarmee in 2015 begonnen, bestond de biljartvereniging uit 5 leden, inmiddels zijn dat er 40. Jij hebt het mogelijk gemaakt dat daar de nodige voorzieningen voor kwamen. Je hebt het sportpark  en de accommodatie omarmd. Daarbij is het vaak de valkuil dat als je druk bent je vergeet om anderen te enthousiasmeren maar ook dat gaat je goed af. Het is aan jou te danken dat iedereen zich hier thuis voelt.”

  “Kortom, je bent een bijzonder mens die uitblinkt in aanvoerderschap en sportiviteit. Rustig, met het hart op de goede plek, met oog voor het dorp en voor de mens. Jouw inzet is van grote waarde. Dank voor alles wat je hier hebt gedaan in meer dan 40 jaar. En daarom heeft het Hare Majesteit behaagd om jou te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.” Henk ontving de onderscheiding en een bos bloemen van burgemeester Boumans die daar nog aan toevoegde: “Ridder worden in de Orde van Oranje-Nassau vind ik het mooiste dat er is. Want dat zijn altijd mensen die zich lokaal inzetten. Mensen die niet alleen aan zichzelf denken, maar ook aan de ander. Die mensen hebben we nodig, mensen die de schouders eronder zetten. En daarom ben ik heel blij dat ik jou dit mag opspelden. Je bent een ambassadeur van onze gemeente want jij zet je in buiten de gemeentegrenzen.”

  Na deze mooie woorden ontving Henk van Mart namens de vereniging en de stichting nog een bos bloemen en een cadeaubon. Daarna nam hij zelf kort het woord: “Ik ben compleet verrast… ik wil iedereen bedanken hiervoor. Fijn dat mijn inzet zo wordt gewaardeerd.”

   

  Foto’s: Jamie de Vries

rfwbs-slide